Melodiskt, proggresivt - Cloudscape

Idag skall vi ta ut svängarna lite då vi kommer nosa på den lite proggresiva sidan av rocken. Dock håller vi oss kvar i den melodiska fåran. Kanske detta inte är något för den traditionelle melodicrocklyssnaren men ibland måste man ta  svängarna lite.

Kom ihåg att en bra låt är en bra låt!


Cloudscape från Helsingborg upptäckte jag vid debutsläppet 2005 då några av medlemmarna promotade sin grupp på Sweden Rock Messageboard. Efter denna promotion har det gått 3 plattor med senaste släppet i år - 2008.

Det som gör att man fastnar för gruppen är deras förmåga att skapa melodier i sina arrangemang, då i form av sångmelodier och gitarrmelodier, allt backat av en tung rythmsektion (läs trummor och bas). Dessutom backar man upp sina arrangemang med en keyboardmatta som passar in perfekt i låtarna.


När andra skivan släpptes "Crimson skies" kändes det till att börja med som gruppen inte riktigt levererade vilket var en tanke jag snart skulle få svälja. 

Om den självbetitlade debuten innehöll ett par riktiga monsterlåtar, som förmodligen fortfarande tillhör toppen av deras låtkatalog, har uppföljaren en jämnare låtkvalitet med fler influenser än debuten bland annat orientaliska inslag. 

 

Så till nutid och "Global Drama" som tredje skivan heter där man har vidareutvecklat de exotiska inslagen med sitar som spännande ingrediens och att man lägger in akustisk gitarr i en annars så tung ljudmassa viket ger en skön kontrast.


Man kan känna igen gruppen i alla skivorna då Cloudscape håller kvar vid sitt sound med mindre förändringar för att komma framåt som band, gissar jag. Förändringarna har än så länge varit positiva och det finns ingen anledning att tro att fortsatt utveckling skall försämra. Och precis som Cloudscape har gjort bör man nog göra tycker jag, förändring i små steg ger en positiv effekt.

 

Jag kan rekommendera att se bandet live om de kommer i din närhet. Live ger gruppen nämligen en extra dimension, som visar upp ett tight och samspelt band med en utmärkt frontperson. Avslutningsvis ett klipp som kanske inte gör bandet full rättvisa då de helst skall spela i mörker med en schysst ljusrigg i ryggen. 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0