Thunder en hyllning (och kommande release)

Jag har 3 favoritband som jag anser alla har lyckats producera en hög och jämn standard på sina skivor genom årens lopp. Grupperna är i tur och ordning Whitesnake, Deep Purple och Thunder. Detta inlägg är en hyllning till de sistnämnda som 5/11-08 släpper sitt nya album "Bang".

 

1990 släpper Thunder sitt debutalbum "Backstreet Symphony" en platta som fick ett bra mottagande och gav gruppen en möjlighet att följa med på diverse turnéer och agera förband. Luke Morley (gitarr och huvudkompositör) och Danny Bowes(Sång) hade spelat tillsammans sedan 1980 i olika band innan man 1989 bildade Thunder ur spillrorna av Terraplane. Med sig tog man även Terraplanes trummis Harry James som fortfarande spelar med Thunder. Övriga medlemmar är Ben Mathews (gitarr och keyboard) samt vid tidpunkten Mark Luckhurst(Bas).

 

Efter en bra start och med lovorden om att vara "the next big thing" släpper man 1992 "Laughing on Judgement Day" som tar sig ända till 2:a platsen på Brittiska försäljningslistan. Efter det här kommer grungevågen vilket leder till att nästa Thunder skiva dröjer 3 år. Om det är själva grungevågen som försenar skall jag vara osagt men dröjer gör den likväl. Thunders stora genombrott uteblir tyvärr.

 

1995 "Behind Closed Doors" blir bandets 3:e platta vilken når 5:e platsen på Brittiska listan och blir sista top 10 placerade albumet än så länge. På Behind Closed Doors medverkar nye bassisten Michael Höglund ifrån splittrade suveräna bandet Great King Rat. Svensken stannar i Thunder mellan 93-95 innan han lämnar av personliga själ till bandets stora beklagan. Behind Closed Door är för övrigt min favoritplatta med bandet.

 

4:an "The thrill of it all" spelades in utan fast bassist. Basen hanterades av Luke Morley och på turné tog man med sig Chris Childs som också blir fast medlem och fortfarande är det idag. The thrill of it all innehåller mer hammondorgel än på tidigare plattor något som gillas av mig väldigt mycket.

 

Chris Childs första insats på ett studiosläpp skulle bli tillfälliga svanesången, 1999 års "Giving the game away" som också var 10-årsjubileet för Thunder och även den minst intressanta skivan ifrån Thunder, en skiva med hyggliga låtar men kanske lite dåligt drag. År 2000 bestämmer sig Thunder för att splittras, de gör det som vänner och alla medlemmarna fortsätter som musiker med olika projekt.

 

OK vi har nu nått till 2002 och efter mer eller mindre lyckade sidokarriärer bestämmer sig Thunder att återförenas och gör så med ett livesläpp "Symphony and Stage" som bara är en i raden av officiella livesläpp med Thunder. Året efter kommer också nya "Shooting at the sun" som visar att gruppen åter styr soundet mot det lite tuffare än vid den tillfälliga svanesången.

 

Om Shooting at the sun var ett steg i rätt riktning så skulle det bli ännu bättre med nästa släpp som skulle bjuda på den perfekta mixen av akustiska gitarrer och elgitarrer ,exempelvis i "I love you more than rock 'n' roll", något som är lite utav ett signum för gruppen. Sjunde plattan fick namnet efter en gammal storfilm med ett omslag som också kopplar till filmen "The Magnifcent Seven".

 

Med "Robert Johnson's Tombstone" ifrågasätter man om den gode Robert verkligen gick ner till korsvägen för att sälja sin själ till djävulen, allt för att lära sig spela bluesgitarr. Givetvis gör man detta med en glimt i ögat. Något som varit ett stående inslag i Thunders musik är humorn och kan höras i låten från skivan som handlar om...hmmm egenförnöjelse...

 

Innan jag slutligen länkar till soundclipen ifrån kommande plattan skall nämnas att Thunder alltid har släppt ep's emellan sina fullängdare som innehåller både eget material och covers, vilket gör det väldigt roligt att samla på sig deras skivor...åtminstone om man är samlare *hehe*.

 

Så folks, håll till godo med sista länken som ger er smakprov ifrån kommande skivan 5/11 "BANG!" hoppas att ni har orkat läsa hela hyllningen eller åtminstone orkat klicka på länkarna som ger er en stunds njutning. Var nu en duktig laglydig männsika och gå ut och köp nya skivan.


Kommentarer
Postat av: Jeppe

Thunder är en av favoriterna!

2008-11-09 @ 11:17:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0